Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır
Anasayfa Beslenme OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
 

Okul çağı çocukları için günlük tüketilmesi önerilen besin grupları;

Okulda öğlen yemeği veriliyorsa,daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmek adına, yemeklerin okul yemekhanesinde yenmesi önemlidir.

Okulda öğlen yemeği verilemiyorsa..

-Okula götüreceğiniz beslenme çantasını da aynı şekilde 4 besin grubunda bulunan besinlerden seçerek hazırlayabilirsiniz. Bu çantada sulu yemekleri taşımak zordur.
-Dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle de sağlıklı beslenebilirsiniz.
-Örn;Haşlanmış yumurta,peynir,iyi pişmiş köfte,haşlanmış tavuk,haşlanmış et gibi besinlerden seçerek ekmek arasına koyabilirsiniz.
-Bunun yanına alacağınız,iyi yıkanmış sebze veya meyveler(domates,salatalık,marul,kazınmış havuç,mandalina,elma,üzüm,erik,kiraz gibi) vitamin ihtiyacınızı karşılayacaktır.
-İçecek olarak okul kantininden alacağınız ayran veya süt iyi bir seçim olacaktır.
-Ayrıca fındık,ceviz gibi kuruyemişlerin enerji,protein ve mineral alımına destek olacağından öğünlerin yanına eklenmesi gerekenlerdendir.

Bazen okuldan alacağınız bir tost veya yine evden getireceğiniz 1-2 dilim börekyanına içecek olarak seçtiğiniz ayran veya süt de öğle yemeğiniz olabilir. Ama bunun üzerine çantanızda bulunduracağınız bir sebze veya meyveyi de yemelisiniz.
Ara öğünlerde hangi besinlerden seçebilirsiniz?Okulda  veya  özellikle  okuldan  eve  geldiğinizde,  dinlenirken  ve  ders  çalışırken  açlık  hissettiğinizde  ara  öğünlerde  seçeceğiniz besinler, aldığınız enerji miktarını etkiler. Şeker ve yağ içeriği fazla olan yiyeceklerle gereksiz yere fazla enerji almış olursunuz.
Ara öğünlerde  meyve,  ayran,  süt,  taze  meyve  suları,  peynir ekmek,  küçük  kek  veya  poğaça  gibi  yiyecek  ve  içeceklerle  daha sağlıklı beslenmiş olursunuz. Tatlı yemek istediğiniz zamanlarda en iyi seçim, sütlaç veya muhallebi gibi sütlü tatlılardır.
 

Sevgili Anne ve Baba,

Çocuğunuz çok hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi içinde bulunmaktadır. Eskisinden daha fazla ev dışında beslenmektedir.  Acaba çocuğunuzun büyümesi vegelişmesi için gerekli olan besinleri vebunlardan ne miktarda yemesi gerektiğini biliyor musunuz? Yoksa amacınız sadece çocuğunuzun karnını doyurmak mı?  Sizce, çocuğunuzun her sevdiği besin onun için yararlı mı? Çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları, sağlığı, başarısı çocuğunuzun güçlü ve mutlu olmasını etkiler mi?

Sorularınızın cevaplarını etkileyebilecek bazı öneriler:

Kemikleri, dişleri  ve kaslarının gelişimi,yaşına ve ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmesi için; ;HER GÜN 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar  peynir,

Beyin gelişimi, hastalıklara karşı dirençli olması ve kansızlıktan korunmasıiçin;HER GÜN 2-3 köfte büyüklüğündeet, tavuk, balık, hindi veya 1 tabak kurubaklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, mercimek vb) buna ilave haftada 3-4 kez 1 adet yumurta,

Hastalıklardan korunabilmek, gözlerinin, dişlerinin, cildinin sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için; HER GÜN 5 porsiyon taze sebze veya meyve,

Enerji sağlaması, sinir sisteminin güçlenmesi için; HER GÜN 4-6 orta dilim ekmek, 1 tabak pilav ve yamakarna, 1 kase çorba veya 1 orta dilim börek..
 

Ö N E R İ L E R;

- Çocuğunuzun  günde  3  ana,  2  ara  öğün  olarak  beslenmesine  dikkat ediniz, öğün atlatmayınız.
- Sabah  kahvaltısı  çocuğunuzun  okul  başarısı  için  önemlidir.  Çocuğunuzu kahvaltı yaparak güne başlatınız.
- Ara  öğünlerde  çocuğunuzun  sağlıklı  beslenmesi  için  meyve,  ayran,  süt,  taze  sıkılmış  meyve  suları,  peynirli  sandviç,  kek  veya poğaça gibi besinleri tercih ediniz.  
- Yemeklerinizde  iyotlu  tuz  kullanınız,  iyotlu  tuzu  koyu  renkli  cam  kavanozda  ağzı  kapalı  olarak  saklayınız.  Tuzu  yemeğe ocaktan  indirmeye  yakın  katınız  ve  yemeği  pişirdiğiniz  kabın ağzını kapalı tutunuz. Aşırı tuz tüketiminden kaçınınız.
- Çocuğunuzun vücudunun düzenli çalışması için günde 1 - 1,5 litre  su/sıvı tüketmesini sağlayınız.
- Çocuğunuzun  vücut  ağırlığındaki  değişikliklere  (şişmanlık, zayıflık)   dikkat   ediniz,   gerektiğinde   bir   sağlık   kuruluşuna başvurunuz.
- Beslenme çantasında; süt, ayran, meyve suyu, peynir, meyve, ekmek,  taze  sebze,  meyve,  haşlanmış  yumurta,  et  (köfte,  balık,  tavuk  eti),  kek,  kurabiye  veya  poğaça  gibi  yiyeceklerin  bulunmasını tercih ediniz.
- Beslenme çantasının temizliğine çok dikkat ediniz.
- Çocuğunuzu,  açıkta  satılan  besinleri  almaması  konusunda  uyarınız.
- Çocuğunuza yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak için örnek  olunuz.Çocuğunuzun şeker  ve  yağiçeriği yüksek besinler (cips, kızartmalar, şekerlemeler, kolalı ve gazlı içecekler v.b.) yerine besleyici değeri yüksek besinleri tercih etmesini sağlayınız.
- Çocuğunuza el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığını kazandırınız.
- Çocuğunuzun  televizyon  ve  bilgisayar  karşısında  daha  az  zaman harcamasını sağlayınız ve hareketli bir yaşam sürmesine  dikkat  ediniz.Çocuğunuzu  herhangi  bir spor  dalı ile ilgilenmesi konusunda destekleyiniz.
 

Çünkü,sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk; sağlıklı çocukluk ise sağlıklı yetişkinlik demektir...

Paylaşın

Tüm hakları saklıdır / info@ozdenbogazicikoleji.k12.tr

MarblingWeb Tasarım
MW - MarblingWeb Design

özel özden koleji değirmendere gölcük kocaeli,gölcük özel ortaokulu,kocaeli özel ortaokulu,değirmendere özel kolej,kocaeli özel koleji,izmit özel kolej,özden koleji,boğaziçi koleji değirmendere gölcük